Niger River

Volg Bernice Notenboom en haar team op de slagader van de Sahel, de Niger Rivier door een van de meest onherbergzame gebieden van Afrika. Deze 750 km onvergetelijke kajak tocht naar Timboektoe  – langs Fulani, Bozo, Dogan en Tuareg stammen – is niet alleen een eersteklas avontuur maar ook een ontdekkingsreis naar veerkracht, adaptatie, en optimisme van Afrikanen die ieder seizoen een extremer klimaat tegemoet zien.

Elke peddel slag en kronkel in de rivier brengt een nieuw avontuur; de Talo dam, de zandstorm uit de Sahara, de oversteek van het Debo meer, trekvogels in visnetten, nijlpaarden verborgen in het gras, angstaanjagende wind en hoge golven. Maar de hindernissen zijn snel vergeten als ze bij de Inner Niger Delta aankomen; een labyrint van wetlanden,  een walhalla voor vogels, vissen, Fulani herders en Bozo vissers. De Niger is de levenslijn voor 5 miljoen Malinezen in een ongenadig landschap.

Door een  toenemende wereld bevolking en klimaat verandering  is de vraag naar landbouwgrond acuut.  Als het team op een land grab stuit, Gaddafi’s Malybia, een 42 km lang irrigatie kanaal  voor rijstbouw voor Libiërs, stellen ze lastige vragen aan het Office de Niger, en zijn empathisch voor het klaaglied van de verdreven boeren.

Hoe dichter de expeditie Timboektoe nadert, hoe nijpender de water crisis. Toch vinden ze overal op hun zoektocht kleinschalige lokale hoopgevende  initiatieven, zelfs in de Sahara woestijn.

Desert Alert  is zowel een onweerstaanbaar avontuur als een inspirerende reis over visionaire Afrikanen en hoe ze zich voorbereiden en beschermen tegen uitwassen van een extremer klimaat.